• 40 05 40 07

Hold inn CTRL-knappen (CMD ⌘ på mac). Trykk samtidig på + for å for å forstørre siden, eller - for å forminske siden.

 

Med Mios BPA lever Live livet

Etter at BPA kom inn i hverdagen er hun gladere og friere, hun opplever mer mestring og får være enda mer selvstendig. 

– Jeg må bare fortelle en episode som illustrerer så godt hva BPA betyr for Live, sier pappa Marius H. Raddum (44) mens han tenner grillen. Vi hadde vært ute en tur med de to andre jentene våre, og det ansiktet som møtte oss da vi kom hjem kan nesten ikke beskrives. Hun var så stolt, så glad, og viste så stor glede over å ha mestret og bestemt selv. Hun hadde nemlig handlet og laget rullekake sammen med assistenten! De to hadde gått i butikken, kjøpt nødvendige ingredienser og bakt på Lives initiativ, helt uten innblanding av foreldre!  

Å kunne være alene hjemme var utrolig stort for Live. – Nå kan hun mye lettere gjøre det samme som jenter på hennes alder, og det er BPA som gir denne muligheten, sier mamma Ane-Guro Danielsen (44) 

 På forsommeren i 2020 fikk Live (11) vedtaket om å få BPA. Mio ble valgt som leverandør da de presenterte en løsning hvor alt var gjennomtenkt. – Mio visste hva vi trengte, sier Marius. Vi hadde jo ikke gjort dette før, og manglet erfaringen de har.  

 Med BPA er Live friere og hun kan være mer selvstendig. Tidligere har hun måttet vente på de andre før det ble hennes tur. Hun ble mer eller mindre plassert rundt i hjemmet, på ulike «stasjoner», mens hun ventet. «Sitt her, du, vi skal bare …» Dette er det slutt på 

 – Nå får Live hjelp til morgenrutinene sine, mens tvillingsøsteren Frida (11), lillesøster Una (7) og vi kan gjøre våre ting uten å bekymre oss for om Lives behov blir ivaretatt, sier mamma Ane-Guro.  

 

Denne ettermiddagen har nittedalsfamilien bestemt seg for utendørs pølsemiddag. Det er ivrige søstre som kjemper om den beste plassen, det er latter og vintersol og marshmallows til dessert. For å kunne stå ved grillen som søstrene sine, har assistent Hedda hjulpet Live ut av rullestolen. Hun hjelper til med å holde henne oppreist i snøen, og når maten er fortært ligger det an til en liten snøballkrig. Live gapskratter men stopper i tide. Det er ingen tvil om at humør og samhandling er på topp. Hedda setter stor pris på Lives utforskertrang og nysgjerrighet på livet. 

Det er mye assistentene gjør for og med Live. De hjelper henne blant annet med trening, følger henne til og fra venninnebesøk, de gjør ulike aktiviteter sammen inne og ute, både med og uten søsken, og de kan hjelpe henne med ting som laging av TikTok-video, sminking eller hårfletting. 

 – Å få en person så nært inn i familiens hverdag endrer naturligvis dynamikken noe. Det er det viktig å være klar over, sier Marius. Kjemien må derfor stemme, helst for alle, men det aller viktigste er at det er en person Live trives med. 

 – Ja, ler Ane-Guro, i starten tenkte vi at vi skulle ha en ansvarlig voksen person, en forlengelse av oss … så feil vi tok! Live ville jo ikke ha en forelder til, hun ville ha en alliert, en ung og kul person som kan TikTok! 

 Foreldrene gjør foreldreoppgaver som før, leksehjelp og annen oppfølging er deres bord, men assistansen gjør at Live lettere kan bestemme hva hun har lyst til å finne på, som andre barn, og når hun vil gjøre det. Hun lever friere, og det merkes på humøret hennes. 

 Stemningen i hjemmet etter at BPA ble en del av hverdagen er betydelig lettere. Familien stresser mindre, det er bedre balanse, og Live er gladere og lettere til sinns, forteller foreldrene.  

 Når Live er sammen med sin BPA, hjemme eller ute, frigjøres tid til de aktive søstrene. Nå er det lettere for Marius og Ane-Guro å bli med på kamper og andre arrangementer. Sammen. Tidligere måtte ofte den ene være hjemme for å være sammen med Live. Sånn er det ikke lenger.  

 Før BPA kom på banen hendte det at søstrene møtte kjøres til aktiviteter av andre foreldre. Nå kan Marius og Ane-Guro bli med, og til og med ta med andres barn hvis det er behov for det.  

– Det betyr så klart mye for oss at vi kan følge opp de andre to uten å få dårlig samvittighet, forteller hun, men understreker at det aller viktigste med BPA er at Live får sin selvstendighet. 

Det er mye assistentene gjør for og med Live.

De hjelper henne blant annet med trening, følger henne til og fra venninnebesøk, de gjør ulike aktiviteter sammen inne og ute, både med og uten søsken, og de kan hjelpe henne med ting som laging av TikTok-video, sminking eller hårfletting. 

 – Å få en person så nært inn i familiens hverdag endrer naturligvis dynamikken noe. Det er det viktig å være klar over, sier Marius. Kjemien må derfor stemme, helst for alle, men det aller viktigste er at det er en person Live trives med. 

 – Ja, ler Ane-Guro, i starten tenkte vi at vi skulle ha en ansvarlig voksen person, en forlengelse av oss … så feil vi tok! Live ville jo ikke ha en forelder til, hun ville ha en alliert, en ung og kul person som kan TikTok!