Mio BPA har tatt en prat med Verdifestivalens «mor» og grunnlegger, Rita Jacqueline Van Ingelgem.
Hun har hele sitt liv hatt et hjerte for andre mennesker, og et ekstra hjerte for de som sliter med rus og psykiatri.
Rita er opptatt av relasjoner mellom mennesker, og hvor viktig dette er for den enkelte.

 

– Selv om vi er født inn i relasjoner, er det noe av det vanskeligste vi gjør gjennom livet å forholde oss til andre.

Jeg har selv en bipolar lidelse og en PTSD, og selv om jeg alltid får med meg masse, så kan jeg kjenne på sosial angst, og også panikkangst innimellom. Verdifestivalen er møtestedet hvor det er helt OK å være litt redd, ha litt angst,føle seg sliten og utmatta av hverdagen. Verdifestivalen har som formål å inkludere de som lever i utenforskap, redusere fordommer og stigma, og skape rommet hvor egenverdien vokser, og vi opplever å være likeverdige, forteller Ingelgem.

Inkluderer alle mennesker

-Verdifestivalens formål er å inkludere alle mennesker, inkludert de som sliter med å komme seg ut på konsert eller standup pga. angst eller depresjon eller andre utfordringer. Psykisk helse må normaliseres. Ingen mennesker er like, og det må bli naturlig å inkludere andre mennesker som ikke er som slik vi selv er, som likeverdige borgere. Alle skal kunne oppleve at de er gode nok slik de er. Verdifestivalen er viktig for at de som føler seg annerledes, og utenfor samfunnet fordi livet deres begrenses av helsen, skal få delta som frivillige eller gjester, og oppleve flere kulturelle innslag, sier Ingelgem.

Tilrettelegger

Verdifestivalen er åpen for alle, og det er gratis inngang. Arrangørene tilrettelegger slik at de som ønsker det kan bli hentet og kjørt hjem igjen.

-Vi ønsker at så mange som mulig kan komme innom og høre på Petter Uteligger eller Christian Torjussen, som begge har sterke historier å fortelle, poengterer Ingelgem.

Mio BPA deltar på Verdifestivalen i år med egen stand. På vårt spørsmål om hvorfor Rita mener det er viktig at en BPA-aktør deltar, svarer hun: -Jeg tenker at Mio BPA sitt arbeide for mennesker som sliter med ulike utfordringer bidrar til at disse menneskene får et sosialt liv. Da vil de oppnå likeverd med andre, noe som er svært viktig for både vår psykiske, emosjonelle og fysiske helse.

Verdifestivalen går av stabelen på Verket Scene i Moss den 17. september. Besøk oss gjerne på vår stand om du har spørsmål om BPA. Link til program og arrangement: https://verdifestivalen.com/

Verdifestivalen Ung avholdes den 16. september. I tillegg til tettpakket program den 17. er det også barneaktiviteter, dans, dukketeater, sang, fotball, med mer utenfor Verket Scene, på Elveplassen – for barnefamilier.