Verdensmesterskapet i paraskyting er foreløpig høydepunktet i Vegards idrettskarriere. Han er plukket ut som en av fire skyttere som skal representere Norge, og siden det ikke er noen juniorklasse i paraskyting, betyr dette at han er matchet opp mot de aller beste paraskytterne i verden.

Vegard lar seg ikke skremme av det: – Det handler om meg, rifla og blinken, sier han. – Alt annet forsvinner. Jeg har en strategi der jeg ikke fokuserer så mye på resultatet, men heller på utførte arbeidsoppgaver. Målsettingen min er å kunne komme hjem igjen med følelsen av at jeg har gjort oppgavene mine så godt jeg kunne.

Med assistent

Vegard har sin faste, personlige assistent som bistår ham når han konkurrerer. Hun er også en etablert skytter, noe som gjør henne spesielt godt egnet til å assistere under konkurranser, siden hun da vet hva som kreves og i større grad kan forutsi hva Vegard vil ha behov for på standplass. Dette betyr mindre stress i konkurransesituasjoner, noe som kan være bra i en sport som handler om å treffe et halvt millimeter stort punkt på lang avstand – med hvert eneste skudd.

Under VM er Vegards faste assistent imidlertid opptatt med eksamen, så det er Vegards storebror, Ole-Petter, som stiller som assistent i Emiratene. Han jobber til daglig i Nordsjøen, men tilfeldighetene ville det slik at turnusen hans passet slik at han har fri under VM. Vegard kastet seg rundt, og spurte Mio BPA om de kunne søke kommunen om å få bruke bror som assistent i dette tilfellet. Som sagt, så gjort.

 

 

Assistanse på to plan

– Assistenten min bidrar på en måte på to plan, sier Vegard. – Det ene er å være den styrken og førligheten jeg mangler på grunn av at jeg har CP. Altså det praktiske ved å reise – bæring av bagasje, inn og ut av fly og busser, håndtere våpendokumentasjon og slikt noe.

– Det andre er i konkurransesammenheng. Når rifla ikke kan bevege seg en millimeter når jeg skyter, sier det seg selv at jeg må være ekstremt rolig i pust og puls. Muskulaturen må være mest mulig avslappet, og hver muskelbevegelse må være kontrollert. Jeg trenger å ha minst mulig arbeid i kroppen før skyting, noe som i utgangspunktet kan være utfordrende når man har CP.

Vegards assistent bærer fram utstyret og klargjør alt han trenger. Underveis lader assistenten rifla mellom hvert skudd, og hjelper til med pakking før og etter skyting. – Dette krever en del rutiner, og derfor er det godt å ha faste assistenter med interesse for det jeg driver med.

Håper på tid til sightseeing, også

– Jeg håper vi får sjans til å se oss litt rundt i Al Ain, sier Vegard. Dette er jo midt i ørkenen, med masse sand og greier, så en kamel hadde det vært morsomt å få hilst på – og kanskje ri på. Det er også en rekke andre severdigheter i området. Men vi har ikke noe planlagt på forhånd, vi pleier vanligvis å være spontane og ta ting litt på langs. Og dette blir vel akkurat slik, tenker jeg, avslutter han.